14 Temmuz 2009 Salı

9 Aralık 1917-Kurultay ve Kırım Tatar Cumhuriyetiniñ Kuruluş Şalışmaları-Noman Çelebi Cihan

9 Aralık 1917-Kurultay ve Kırım Tatar Cumhuriyetiniñ Kuruluş Şalışmaları-Noman Çelebi Cihan

Çelebi Cihan'nıñ Kurultay'nı aşma konuşması:

Saygılı millet vekili efendiler,
Bugün bir buşuk asırdan beri kapalı bolgan siyasi tarihimiz cañıdan aşılayatır.
Bugün bo toplantı salonında toplangan Kırım Kurultayı Rusya Çarlık hukümeti tarafından öldirilgen Tatar milliy iradesini cañıdan tiriltiyatır.
Bugün Tatar milleti cañıdan tuvayatır. Yirminci asırgaşık Çarlık hükumetiniñ milliy keleneklerimizge ve ruhumızga duşmanlıgıman, genel egitimimiz, askeriy ve maliy hayatımızga etken zulumıñ ve absolutismnıñ sosyal hayatımızga aşkan caraları ala kanamaktadır.
Sene 1917 Fevral 27 guni, milletleriñ eşitlik akkına hata berip Rusya'da da gerşek adaletni yaşatmak üşünü aşılgan kutsal ve ulu inkılap bayragı, öziñ tañrısal taldasında, bütün milletlerge özlerin kaderini özlerin iradesimen yazdırmaga başladı.
Kırım yarımadasında yaşagan Tatar milleti de adaletniñ temeli bolgan bo ulu aknı, bo büyük kanunnı canlandırmak üşün siz saygılı milletvekillerini vatannıñ siyasiy tarihiniñ başına topladı. İnsanlarnıñ eşitligini temel saygan Tatar milleti de başka milletlerniñ bayragıman bir bolgan milli bayragını öz Kurultayınıñ töbesiniñ üsütne tikti. Daima milletleriñ dostlıgın kutsal emel dep tanıgan asil Tatar soyu bugünden başlap anayasasını sadece kardaşlık kanunlarıman yasaycaktır.
Milletimizniñ bizge emanet etken millet vekili vazifesini kelimeniñ tam manasıman yapmamıznı bugün milliy vicdan bizge emir ete. Ve yarın da milliy ve siyasiy tarih ürkütüvci eleştirmelerimen artımızdan añılıp cürecektir.
Kırım Tatar inkılapşılarından meydanga kelgen biz Kırım Müslumanları İcra Komiteti, üstüne algan milliy emanetni sekiz aylık siyasiy ve sosyal şalışmadan soñra bugün milletniñ saylangan vekillerine teslim etmekten şeref tuyamız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder