24 Temmuz 2010 Cumartesi

Dalga-Ablay Şamil(1900-1942)

Dalga
(Levha)

Çoqtan-çoq yürüv, adsız-esapsız teessurat ve biñ bir türlü iş Vacibni bugun pek yorığan edi. O, biraz avalanayım ve tabiatnıñ guzelliklerinden faydalanayım dep, deñizge doğru ketti. Yol boyu onıñ tüşüngen şeyleri: buyük semalarnıñ oz gayeleri oğrunda bezmey-talmay çalışqanları, olarğa irişüv yolunda elde etilgen kuçücik muvafaqiyetlerde ne qadar sevindikleri ve daa bilmem neler edi.

Vacid şay etip, de deñizge kelip yetkenini duymay qaldı. Ana, onıñ ogünde, deren, kuneşniñ yarığı ile yıltırap, sukünetke dalğan deñiz dünyası serpilip yata. Kimerde yavaştan esken qıbla yelinden cırıqlanıp ala. Uzaqta, ava yuzünde, qar daneleri kibi bir taqım canlı mahlüqnıñ da qıbırdaşqanı kozüne çarpa.

Vacib deñiz yalısında o yaqqa, bu yaqqa yürip başlağan arada ava salqınlanıp, deñiz areketke kele başladı. Soñra, deñiz çırayını sıttı. Biraz vaqıt evel, mulayim qız kibi, yureklerni ohşap turğan deñiz quturdı. Kimgedir açuvlandı, kimdendir ihtişam almaq içün tınış-tınış ogünde yuksek qayalar kibi turğan yarğa oqtaldı. Mına, qanatlarını kerip, salmaqlı uçqan aqquş kibi bir dalğa kelip yarğa uruldı. Lakin taqatı az, yar qattı. Yarğa bir şey olmadı. Ana! Ekinci dalğa keleyata. O birisi daa qorqunçlı, daa quvetli. Onıñ da bir şey yapalmaycağı belli. Deñiz ustü yeşilli-köklü. O, kopüre. Onıñ çalqanuvından asıl olğan şuvultı etrafnıñ raatlığını boza. Belki şu daqqada deñiz ustünde, onıñ pancaları arasında abdırağan, urkken yolcular da bardır. Lakin bu quturuv olar içün degil.

Bu manzara Vacibni tüşünce deryasına komdi. Ebet de, dalğalar toqtamay, yarğa uruna berseler, erte-keç yarnı butünley yıqarlar. Belki o vaqıtta deñiz şapırmasa, kopürmese de, yar emrilir. Onıñ bir parçası qopşığan. Eşileyim dep tura. O, kene tüşüne. Vacibniñ kozü qureş noqtasına çevirildi. Eki quvetniñ çarpışayatqanını kordi. Bir tarafta-ucümlerge muqavemet kostermege tırışıcı, eskilik alametleri qart yarlar. Ekinci tarafta-yollarında manialarnı yıqıp, çetke yayılıp, yer yüzüni pisliklerden temizlemege çalışıcı açuvlı dalğalar.

Bu eki quvetniñ angisi daa kuçlü. Angisine aq bermek kerek? Menim fikrimni soraysıñızmı?İşte, baqıñız!Anavı qopşığan parça eşildi. Bu-eski saltanat edi. Artından, çurük yapılar, afı qalalar eşilecek. Tek emek yapısı qalacaq.

Vacib çoqtan-çoq tüşüncelerle eki-uç saat qadar deñiz yanında qaldı. Dalğalar dai yavaş-yavaş, taqattan tüşken kişi kibi, sakinlediler. Yarğa tolqunlar kuçüni eksilttiler.

Vacib baqıp turdı, soñ ah çekip: ebet, bu tabiiy şey, dedi. Deñiz şimdi yavaşlay. Galiba, yoruldı. O, belki toqtar. Biraz taqat cıysın, daa quturıp başlar. Belki uzaq sürmez. Lakin yeñiden başlap, yarnı tepeleycegi belli.

Vacib bulundığı vaziyetten ayınıp, saatine baqtı-altı olğan. Evine qaytıp ketti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder